Specjalista
z zakresu żywienia

KWALIFIKACJE
Witam na mojej stronie, nazywam się Ewa Kotulska i jestem dietetykiem klinicznym. Ukończyłam Śląską Wyższą Szkołę Medyczną, gdzie zdobyłam wiedzę z zakresu prawidłowego żywienia, dietoterapi nadmiernej masy ciała a także dietoterapi licznych chorób wymagających specjalnego postępowania dietetycznego. Zdobyłam również umiejętności potrzebne do tworzenia specjalistycznych planów żywieniowych, dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjenta. Jestem również absolwentką Akademii Wychowania Fizycznego, dzięki czemu posiadam szeroką wiedzę z zakresu wpływu aktywności fizycznej na organizm, oraz potrafię odpowiednio dostosować rodzaj aktywności fizycznej do potrzeb oraz możliwości pacjenta. Stale uczestniczę w licznych szkoleniach oraz konferencjach, dzięki czemu nieustannie aktualizuję swoją wiedzę, co skutecznie wykorzystuję w codziennej pracy z pacjentem. Jestem członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dodatkowo posiadam kwalifikacje do prowadzenia zajęć z fitnessu, a także jestem trenerem pływania.

SPECJALIZACJA
Dietetyka jest moją pasją, przede wszystkim interesują mnie zagadnienia dotyczące wpływu sposobu żywienia na metabolizm, a tym samym na zdrowie. Fascynują mnie zmiany w szlakach metabolicznych komórki, wynikające z określonego postępowania żywieniowego, z aktualnego stanu zdrowia, oraz z przyjmowanych leków. Uważam że formułowanie określonych zaleceń dietetycznych, powinno się opierać na zrozumieniu podstawy przemian biochemicznych oraz procesów fizjologicznych, które u każdego pacjenta mogą mieć odmienny charakter, na co składa się wiele czynników. Szczególnie interesują mnie zaburzenia hormonalne, ich wpływ na regulację przemian metabolicznych, oraz możliwości dietoterapi takich zaburzeń. Jednym z głównych przedmiotów moich zainteresowań jest również wsparcie dietetyczne procesu terapeutycznego leczenia niepłodności, oraz żywienie kobiet w ciąży.

MISJA
W swojej pracy stawiam przede wszystkim na indywidualny sposób pracy z każdym pacjentem, czego efektem jest stworzenie programu diety specjalistycznej. Najbardziej w pracy dietetyka cenię sobie możliwość bezpośredniego kontaktu z pacjentem, oraz czas który mogę przeznaczyć dla każdego mojego pacjenta, dzięki czemu tworzone przez mnie plany żywieniowe, są jak najlepiej dostosowane do często odmiennych potrzeb każdej z osób korzystających z moich usług.